Mikročipiranje kućnih ljubimaca

Napisano za AWPA, 2012.

Popularnost mikročipiranja ljubimaca raste u europskim zemljama jer omogućuje vlasnicima brzo pronaći ljubimca koji im slučajno odluta ili je ukraden. Naime, ogrlice i markice nose samo psi, a one se mogu lako skinuti, pa je u tom slučaju nemoguće prepoznati odakle životinja dolazi i čija je. To može značiti da vlasnik neće više nikada pronaći svog ljubimca.

Prema hrvatskom Zakonu o zaštiti životinja, Pravilniku o označavanju pasa, svi vlasnici bili su dužni mikročipirati svoje pse najkasnije do 13. lipnja 2011. godine. Međutim, osim pasa u europskim zemljama se mogu mikročipirati i druge vrste ljubimaca, kao što su mačke, kunići, konji, papige i razne vrste gmazova. Mikročipiranje nije zakonska obaveza u svim europskim zemljama.

Mikročip je malena elektronička naprava, velika poput zrna riže. Napravljen je od biokompatibilnog stakla, pa je potpuno neopasan za životinju. Kod pasa i mačka stavlja se pod kožu, u predjelu ramena, između lopatica. Mikročip ostaje na istome mjestu zbog vezivnog tkiva životinje. Umeće se pomoću posebnog aplikatora, a za psa je postupak neugodan onoliko koliko i cijepljenje. Kod konja mikročip se nalazi na lijevoj strani vrata.

U Hrvatskoj mikročipiranje pasa je moguće obaviti u svakoj veterinarskoj ambulanti. Veterinar će vlasnika pitati određene osobne podatke (adresu, telefon itd.), te ih upisati uz broj mikročipa u bazu podataka. Baza podataka je posebno zaštićena, tako da su svi podaci tajni. Jedino u slučaju da je pas pronađen, ovlaštene osobe imaju pravo provjeriti broj psa i tko mu je vlasnik.

Identifikacijski broj mikročipa može se očitati samo pomoću posebnog uređaja. Kada se životinji prelazi preko dlake na mjestu gdje je mikročip stavljen, na ekranu uređaja pokazat će se broj. Ukoliko se radi o izgubljenom psu, provjerit će se tko mu je vlasnik i obavijestiti ga. Naravno, važno je da vlasnici uvijek daju svježe podatke o svom prebivalištu i telefonu, odnosno da obavijeste veterinara ako se presele.

Mikročipiranje je važno za dobrobit kućnih ljubimaca. Ukoliko su psi ili mačke uhvaćeni na ulici i dođu u sklonište, osoblje skloništa može lako pronaći njihove vlasnike preko broja mikročipa. Kako je boravak u skloništima za životinje uvijek stresan, onda je za životinju važan siguran i brz povratak kući. Zbog toga skloništa u europskim zemljama naročito naglašavaju važnost mikročipiranja jer ono smanjuje troškove boravka životinja u skloništima, te smanjuje broj eutanaziranih životinja.

U svijetu se mikročipiranje koristi i za označavanje mnogih drugih vrsta životinja, a za označavanje farmskih životinja u upotrebi su bolusi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s