Koprofagija kod pasa

Napisano za AWPA, 2012.

Koprofagija ili jedenje fecesa (izmeta) javlja se kod deset posto odraslih pasa kao problem u ponašanju. Psi mogu konzumirati vlastiti feces, kao i feces drugih pasa, zatim mačaka, konja ili bilo koji feces koji pronađu. Smatra se da pojedini psi doista vole okus fecesa, te da je takvo ponašanje evolucijski opravdano.

Vlasnici pasa koprofagiju smatraju izrazito odbojnom, i stoga često traže savjet kako promijeniti takvo ponašanje svog ljubimca. Uz to, koprofagija može predstavljati zdravstveni problem za psa zbog mogućnosti zaraze parazitima.

Koprofagija se smatra normalnim ponašanjem kod kuja, koje pojedu feces svojih štenaca i time održavaju leglo čistim. Kod štenaca koprofagija je dio ponašanja istraživanja okoliša i igre, te se također ne smatra nenormalnom. Istraživanja još nisu potpuno razjasnila da li je koprofagija kod odraslih pasa u cijelosti problem u ponašanju ili uključuje nekoliko drugih zdravstvenih problema. Zbog toga je, prije nego što se započne s terapijom ponašanja, potrebno provesti niz preventivnih zdravstvenih pregleda životinje kod koje se javlja koprofagija, te utvrditi kako i čime se životinju hrani. Smatra se da je koprofagija češća kod pasa koji se ne kreću dovoljno, držani su u osiromašenom okolišu, te kod malih pasa.

Kod nekih pasa promjena prehrane rezultirat će prestankom jedenja fecesa. Najučinkovitiji način da se spriječi psa da pojede feces je da ga se onemogući da dođe u kontakt s fecesom. To znači da se psa u šetnju vodi na povodcu, a u vrtu gdje se psa pušta slobodno da se uvijek sve fecese očisti. Za bolju kontrolu pasa u šetnji moguće je koristiti povodac i držač glave ili brnjicu. Kada se izvodi psa u šetnju, treba mu dati igračke za žvakanje, te mu omogućiti mnogo vježbe i igre. Vlasnik može na feces koji njegov pas želi pojesti staviti neku odbojnu tvar, a po potrebi i sredstvo za povraćanje, no postoji mogućnost da se pas navikne na prvotno odbojni okus dodane tvari. Direktno kažnjavanje psa od strane vlasnika se ne preporuča jer može predstavljati poticaj za psa da nastavi s takvim ponašanjem (negativno poticanje). Nadalje, za kažnjavanje je moguće koristiti uređaje na daljinsko upravljanje, kao što su okovratnik sa sprejem citronele ili uređaj koji će zvukom omesti psa u namjeri da pojede feces. Međutim, novija istraživanja ukazuju da kažnjavanje može imati negativne posljedice na ponašanje pasa.

Na kraju, prognoze za uspješnost promjene ponašanja kod pasa koji jedu feces nisu obećavajuće.

 

Literatura

Blackwell E J, Twells C, Seawright A, Casey R A 2008 The relationship between training methods and the occurrence of behavior problems, as reported by owners, in a population of domestic dogs Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research 3: 207-217

Landsberg G, Hunthausen W and Ackerman L 2003 Handbook of Behaviour Problems of the Dog and Cat, 2nd edition. Saunders, Elsevier, Philadelphia, USA

Overall  K L 1997 Clinical Behavioral Medicine for Small Animals. Mosby, St. Louis, SAD

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s